API staat voor ‘Application Programming Interface’: Een aantal vastgelegde structuren waardoor software met elkaar kan communiceren (en data uitwisselen). Doordat de structuur van een API vooraf gedefinieerd is, is de benadering vrijwel altijd uniek. Programmeurs kunnen zo snel bij de juiste data en weten ze precies wat ze kunnen gebruiken. De altijd bijgeleverde documentatie bevat alle instructies.
Met deze vaste combinatie van structuur, benadering en documentatie kan een developer met (vrijwel) iedere koppeling uit de voeten. Zo kunnen zij alles met elkaar verbinden en iedere commando afvuren die ze willen. Het meest voor de hand liggende voordeel van een API is dat alles automatisch, foutloos en onafgebroken functioneert. Handmatige handelingen en de fouten die hierbij komen kijken zijn zo verleden tijd.
Voor wie is een API bedoeld?
Effectief gezien voor developers. Zij programmeren de stukjes logica om met API’s te communiceren. Zo halen ze er gegevens uit of slaan er dingen in op. De gebruiker zal echter de meeste vruchten plukken van de API. Verwerkte gegevens worden namelijk voortaan automatisch uitgewisseld. Dat scheelt niet alleen heel veel tijd, handmatige handelingen worden hierdoor ook verleden tijd. Én het proces is super veilig.
Uiteraard klinken we bevooroordeeld als we zo’n bewering maken. Maar dat zijn we ook! Wij zijn overtuigd van het succes van een sterke koppeling. En wij zijn van mening dat jouw opgeslagen data altijd vergezeld moet zijn met een API. Want als je je data succesvol met elkaar kan laten communiceren, worden je processen efficienter. En dat draagt weer bij aan een complete(re) digitale infrastructuur van jouw onderneming. Win-win.
Dus wat kan ik er nu precies mee?
Wat jouw API allemaal kan, hangt af van de leverancier. Wat stellen zij bijvoorbeeld beschikbaar en wat zijn de functionaliteiten?
API staat voor ‘Application Programming Interface’: Een aantal vastgelegde structuren waardoor software met elkaar kan communiceren (en data uitwisselen)
We zien vaak dat er software leveranciers zijn die roepen dat ze een volwaardige API hebben. In de praktijk blijkt dat vervolgens niet waar te zijn: Er wordt maar een klein deel van het systeem beschikbaar gemaakt, waardoor de API maar weinig te betekenen heeft. Daar heb je natuurlijk niet zo veel aan.
Gelukkig zijn er veel bedrijven die wél volwaardige API’s aanbieden (met alles erop en eraan). In zulke gevallen zijn de functies vaak eindeloos. Denk aan mogelijkheden als:
- Data uitwisselen tussen allerlei verschillende systemen;
- Informatie automatisch bijwerken (op basis van algoritmes);
- Gegevens exporteren voor back-ups of analyses;
- Data uit meerdere softwarepakketten samenbrengen in een gecentraliseerde database;
Wij zeggen altijd, zolang jouw data online te vinden is, kunnen wij ermee verbinden. Laat ons dus weten waar jouw groeimogelijkheden liggen. Dan maken wij de API die ze mogelijk maken. Neem vandaag nog contact op met een van onze API experts en we helpen je graag op weg.